Kategori: Gezdim Gördüm

Aşk Kilidi : Konu AŞK ise onlarca ritüelden sadece biri

Aşk Kilidi geleneğine bir şekilde yolu kesişenlerden misiniz? Bu soruya yanıtım: ziyaretçi olarak “Evet”; sevdiceğimle  “sonsuz aşk” dileyip kilidi köprüden sulara bırakma eylemi olarak  “Hayır.” (ah şu blogta bir ağlayan smiley emojisi olaydı ^^, ekledim varsayın)

Eylem oldukça basit: Bir asma kilit alıyorsunuz, üzerine isimlerinizi yazıyor, isterseniz günün tarihini de ekliyorsunuz ve asma kilidi aşkınızın ölümsüzlüğünün bir simgesi olarak köprüye takıp anahtarı nehirde olabildiğince uzağa atıyorsunuz.

Bu çılgınlık ne zaman başladı derseniz iki rivayete rastladım. Hangisi tam doğrudur bilemediğim için yazıya ikisini de ekliyorum:

  • Macaristan’ın Pécs şehrinde garnizondaki askerlerin odalarındaki dolap kilitlerini şehre hatıra olarak bırakmak istemesi ve köprülere takmaya başlamaları
  • Federico Moccia’nın Tre Metri sopra Cielo (gökyüzünün üç metre üzerinde) romanında iki aşık isimlerini bir asma kilide yazdıktan/kazıdıktan sonra kilidi Ponte Milvio’nun kuzey yönündeki üçüncü sokak lambasına astıktan sonra aşklarının sonsuza kadar sürmesi ve bir arada kalmaları için anahtarı Tiber nehrine atmaları

 

Pont Neuf – Paris

Seyahatlerimde birçok şehirde aşk kilitlerini fotoğrafladım. Son Paris ziyaretimde onlarca asma Aşk Kilidi arasına gizlenmiş kasa kilidi gibi şifreli kilitler gözüme çarptı. Nedenini sorduğumda yerel rehberim Alex’in bu kilitlerin özelliği hakkında yaptığı açıklama hemcinslerimi korkutacak cinsten: Fransız erkekleri aşk ritüellerini oldukça seviyorlar ama günümüzde aşklarını bir o kadar da çabuk tüketiyorlar. Her aşk için ayrı bir asma kilit asmaktansa, combination lock (şifreli kilit) denilen bu kilitleri kullanıyorlar. Aşk tükenince kilitlerini taktıkları yere gidiyor, şifreyi girerek kilidi açıyor ve simgesel olarak özgürlüklerini yeniden elde ediyorlar.  Hikayenin sonunda bu kilit farklı bir şifreyle yeni bir aşk hikayesi ritüelinde kullanılmak üzere saklanıyor. Alex’in bu açıklamasının doğruluk payı nedir bilemem ama “Eğer Fransız aşığınız köprünün yanına gelip cebinden bu tarz bir kilit çıkartırsa dikkatli olun, hatta arkanıza bakmadan kaçın. Hikayenin sonunda üzülebilirsiniz.” uyarısını da yaptığını belirtmeden geçemeyeceğim.

Kamu düzeni açısından aşk kilidi

Aşıklar aşklarının simgesini bırakmaktan memnun ama bu aşk simgelerinden rahatsız olan şehir otoriteleri de yok değil. Bazı şehir yönetimleri Aşk Kilidi takılan köprülerin tarihi dokusunun zedelenmesine, daha da kötüsü kilitlerin ağırlığı nedeniyle köprünün yıkılma tehlikesi taşımasına karşı bazı önlemler alıyor. Bu önlemler çoğunlukla tüm kilitlerin sökülmesi ya da kilit takmakta ısrarlı olan aşıklara para cezası kesilmesi şeklinde gerçekleşiyor.

Paris’te aşk kilitleri artık Pont des Arts’a değil Pont Neuf’e takılıyor

 

Bu önlemlerin en güzeli Paris’te iki yıl önce gündeme geldi. Çoğunluğu Pont des Arts’tan (Aşıklar Köprüsü) olmak üzere, şehir genelindeki köprülerinden 65 tona yakın Aşk Kilidi toplandı. Kilitlerin satılmasıyla elde edilen gelir mültecilere bağışlandı.

Önlemlere göz atarken farklı bir girişime de rastladım. Bu girişim size çevreye zarar vermeyecek bir çözüm önerisiyle geliyor. Bu ritüeli sanal ortamda yapmak ve kalbinizin sahibine bir e-kilit göndermek için bu web sitesini tıklayabilirsiniz.

Geleneksel yöntem de ısrarcıysanız, birçok şehir yönetimi Aşk Kilidi’ne halen ılımlı ve risklerine rağmen asılmasına izin veriyorlar. Bize düşen bazen 70 tonu bulan kilit ağırlıklarına karşı #direnköprü demek belki de… Yasak korkusu yaşamadan dileğinizi gerçekleştirebileceğiniz köprüler Seul’den Huangho’na (Çin) ; Venedik’ten Dublin’e Moskova’dan New York’a dünyanın hemen hemen her şehrinde… Ne işim olur yurt dışında derseniz bildiğim kadarıyla Adana ve Eskişehir’de de Aşk Kilidi asabileceğiniz köprüler  var ^^

Renk renk çeşit çeşit birbirinden farklı boyutlarda ve desenlerde on binlerce Aşk Kilidi ve kilide ismini veren yaş, din, dil, ırk, lisan farklılığına sahip bir o kadar aşık… Aynı köprüyü, rengarenk aşk kilitleriyle sonsuz aşk paydasında birleştiren benzer dilekler… Her birinin Aşk Kilidi öncesi ve sonrasında birbirinden farklı nice hikaye vardır kim bilir…

Kilidin köprüye takılması çok güçlü bir sembol, iki ana karanın bir araya gelmesi aşıkların bir araya gelmesini simgeliyor. Ama günün sonunda bu eylemi dünyanın hangi şehrinde gerçekleştirmiş olursanız olun Aşk Kilidi ritüeli bahane, kitaplara konu olacak güçteki gerçek aşkı bulmuş olma ihtimaliniz ise şahane…

Aslı

Disqus Comments Loading...

Son Yazılar

YALI ÇAPKINI – Kıran da Olsa Kırıl, Düş; Fakat Eğilme Sakın

Yalı Çapkını 67. Bölüm için tek analiz yetmez.  Svl‘in kaleminden taptaze bir analiz.

5 gün Önce

YALI ÇAPKINI – Sana İhtiyacım Var Çünkü Seni Seviyorum

"Yalı Çapkını 67. Bölüm temposu yüksek, duygu yoğunluğu fazla ve olay odaklı gözükse de arka…

5 gün Önce

YALI ÇAPKINI – Sana Bütün Pişmanlıklarımı Anlatmak İsterim

Bu hafta Yalı Çapkını 65. bölüm analizinden önce yalı tarihine adını altın harflerle yazdıran palyaço…

4 hafta Önce

YALI ÇAPKINI – Birlikte Daha Az Mutsuz

Yalı Çapkını 62. Bölüm için tek analiz yetmez. “Sezonun en iyi bölümü" diyen  esra'dan kısa…

2 ay Önce

KIZIL GONCALAR – Kaçtığımız Savaşlardan Güçlü ve İyileşmiş Olarak Çıkmak Mümkün mü?

Kızıl Goncalar  yeni bölüm öncesi, hem nerede kalmıştık hatırlamak hem de geride bıraktığımız bölümü derinlemesine…

2 ay Önce

YALI ÇAPKINI – Hodri Meydan

Haftalar sonra bölüm analizi yapılabilecek bir bölüm geldi Yalı Çapkını'ndan. Hem böyle bir bölüm izlemeyi,…

2 ay Önce